IJsbrand Nijhof

Uit Waskuupedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Ijsbrand.jpg

IJsbrand Nijhof of zoals velen hem ook kennen 'Kachelhöltje' is in 2011 benoemd tot Ridder in de orde van de Berghse Kei. De Berghse Kei is de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen.

Hiermee werd de toen 65-jarige 's-Heerenbergenaar gehuldigd voor zijn inzet voor de carnavalsviering in 's-Heerenberg en wijde omgeving. De versierselen werden Nijhof vrijdagavond in het Stadhuis uitgereikt tijdens de receptie van de vereniging.

Voorzitter Theo Mijnen maakte duidelijk waarom het bestuur van mening was dat Nijhof die onderscheiding, die uitgereikt wordt aan iemand die zich op sociaal-cultureel terrein zeer verdienstelijk heeft gemaakt, dik verdiend heeft. Mijnen: "IJsbrand is 50 jaar lang cultureel bezig geweest door zijn inzet voor carnaval. Vanaf zijn vijftiende heeft hij wagens geschilderd en van teksten voorzien; hij heeft tientallen jaren leiding gegeven aan de advertentie-acquisitie voor de carnavalskrant en zich ook met de opmaak ervan bezig gehouden, heeft als Kachelhöltje in de wijde omgeving buuts gebracht. Bovendien houdt hij een carnavalsarchief bij waar je stil van wordt. Kortom: IJsbrand heeft als geen ander het instituut carnaval uitgedragen."

IJsbrand is vanaf 16 november 1964 lid van de vereniging (eerst 2 jaar aspirant lid).
Nar in 1965 onder prins Antoon te Booij.
Bestuurslid van 1973 tot 2003.
Grootste carnavalist in 1976.
Benoemd tot Commandeur in de orde van d’Olde Waskupen in 2000 en tot Senator van d'Olde Waskupen d.d. 3-11-2018.

IJsbrand.jpg

IJsbrand was Prins van d'Olde Waskupen in het jubileumjaar 1988. .
Hij regeerde als prins IJsbrand I over Waskuupstad met het motto "'t Is niet te geleuve!".
Zijn hofhouding bestond uit zijn adjudanten Herbert Cornielje en Bert van Koot en de narren Michel van den Hurk en Ronnie Ebbing en Milko Heurnink en de dansmarietjes Arlette Berndsen, Wendy Kaak, Heidy Peters en Bianca Tomassen.